Ik ben een facilitator en onderzoeker op het gebied van relatiekwaliteit. Voor mij gaat dit over het contact tussen mensen en het co-creëren van voorwaarden om dit te verdiepen. Voor veel mensen is het ervaren van echt contact wat werken leuk en betekenisvol maakt. Dit is een basisbehoefte die in het werk lang niet altijd goed tot vervulling komt. Als we met elkaar de voorwaarden weten te creëren om de relatiekwaliteit te verbeteren, worden andere vormen van contact, samenwerking en besluitvorming mogelijk.
Het ontwikkelen van relatiekwaliteit is voor mij vergelijkbaar met een boer die aandacht heeft voor de kwaliteit van zijn grond. Dat is voor een boer het allerbelangrijkste. Als de grond goed is en het een rijk bodemleven heeft, dan komt de rest uiteindelijk vanzelf. Maar alleen als de boer de grootste zorg blijft hebben voor zijn grond en de wisselwerking met externe omgevingsfactoren. Net zoals een boer een plant niet kan dwingen om sneller te groeien, kan een leidinggevende of changemaker in een organisatie geen relatiekwaliteit afdwingen. In plaats daarvan moet de aandacht dus blijvend worden gericht op het verbeteren van de kwaliteit van ‘de bodem’ - de onderlinge relaties tussen mensen.
In de context van organisaties faciliteer ik kennisbelevingssessies en professionaliseringsprogramma’s om relatiekwaliteit te ontwikkelen en te cultiveren. Kenmerkend voor mijn manier van werken is dat ik mensen uitnodig om op een participatieve wijze deel te nemen aan de communicatie. Om de aandacht te richten op dat wat er in de interactie tussen mensen aan het ontstaan is. Deze afstemming gebeurt niet alleen met onze ogen en mond, ons hele lichaam doet - als het goed is - mee. Als we op participerende wijze met elkaar communiceren zijn we ons (meer) bewust van de manier waarop we aanwezig zijn in gesprekken, en waar het verhaal van de ander ons raakt. Dit geeft ruimte om voorbij routinematige interactiepatronen te komen, en nieuwe betekenissen te laten ontstaan.
Mijn fascinatie voor dit thema heeft er tevens toe geleid dat ik als buitenpromovendus ben verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. In de praktijk van geestelijke verzorging onderzoek ik momenten van ‘interpersoonlijke resonantie’. Ik doe daarmee een poging datgene te duiden en onder woorden te brengen wat zich moeilijk laat vangen; de verbinding tussen twee mensen, en de voorwaarden om dit mogelijk te maken. Door beter te begrijpen hoe zulke kostbare momenten werken en waartoe ze in staat zijn, kunnen we de zingevende werking ervan versterken. Niet alleen in deze praktijk maar mogelijk ook in andere praktijken waar relatiekwaliteit een belangrijke rol speelt in interpersoonlijke communicatie en het vaststellen van resultaten.
Het is mijn ambitie om doormiddel van praktijk en wetenschap nieuwe mogelijkheden te verkennen om het contact tussen mensen te versterken. Om bij te dragen aan werkomgevingen waarin mensen elkaar uitnodigen het goede in de ander te zien. Waarin vanuit gelijkwaardigheid en wederzijds contact samen goed werk wordt gedaan. Dit vraagt om nieuwsgierigheid en aandacht voor wat er werkelijk gebeurt tussen mensen. Want in de relatie gebeurt het (of niet).
Voor meer informatie over wie ik ben, wat ik doe en wat ik voor je kan betekenen nodig ik je van harte uit contact met mij te leggen.